Navigacija
Home
Vesti
Tekstovi
Baza biljaka
Kalkulator
Forum
Linkovi
Galerija
Pretraga
Kontakt
Prisutni korisnici
Prisutnih gostiju: 1
Nema prisutnih članova

Registrovani članovi: 345
Čeka aktivaciju: 0
Najnoviji član: kizinjo
Teme na forumu
Najnovije teme
HVALA MITI
FILTER ILI NE
ciklidi u biljnom ak...
ŠUMADIJA-ARANĐELOVAC
Identifikacija
Teme sa najviše komentara
Dogovaranje u vez... [275]
Kum's Island 2... [227]
Okupljanje BG - S... [220]
Drinske podvodne ... [204]
160 litra, prvi p... [188]
Prijatelji
Aqua-art.org
Akvaristika.org
Akvarij.net
Akvaristikayu.com
Svet Akvaristike
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com

Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU
Aquavida
Pogledaj temu
MojBiljniAkvarijum.org | .:: AQUASCAPING | Uređenje akvarijuma
Strana 1 od 8 1 2 3 4 > >>
Autor Naš novi aq (katjusa)
katjusa
Član

Komentara: 184
Mesto: Nova Gorica SLO
Registrovan: 14.05.09
Napisano na dan 20.05.2009 21:23
Pozdrav svima od prijatelja iz Slovenije, i sretan put novome forumu.
Da vam predstavim (neki je več znate) našu novu postavku.
Aq 160x50x50cm
Podloga Seachem Flourite Black, 4x80W T5 HO (u ovoj postavki rade samo 3x80W), filter Eheim professionel 3e (2078), CO2 + JBL PH kontroler.
Postavka ima nešto više od 2 meseca, a imali smo več puno problema s algama smiley, tako da je bio aq več 2 puta po 7 dana u tami.
Biljke: marsilea hirsuta, staurogyne sp., i mahovina: fissidens fontanus, riccardia graeffei, spiky moss (Taxiphyllum sp.) i erect moss (Vesicularia reticulata). Od flore za sad ima otocinclusi, neritine natalensis i red cherry shrimps.

Pozdrav
Izmenio Srafciger na dan 27.05.2010 11:10
Autor RE: Naš novi aq
Rasta
Administrator

Komentara: 925
Mesto: Sremska Mitrovica
Registrovan: 27.11.08
Napisano na dan 20.05.2009 21:35
Pozdrav i dobro nam dosli smiley i hvala na lepim zeljama smiley

Ja postavku vidim prvi put i hardscape je odlican! mozda je ovaj kamen u sredini malo previse u "sredini" ali ne btino...svidjaju mi se dimenzije akvarijuma...jer imam istih takvih dimenzija na cekanju u garazi smiley

Kad prodju problemi sa algama i kad se popuni malo bice ovo melem za oci smiley

krcko
Član

Komentara: 1285
Mesto: novi beograd
Registrovan: 02.04.09
Napisano na dan 20.05.2009 22:00
Još jednom , dobrodošli , Mališan , Brane i Ti . Postavku smo već komentarisali ranije , samo bih pitao da li je zamisao o obraslom desnom brdu još uvek aktuelna ? . Pozdrav
zander
Administrator

Komentara: 2445
Mesto: Novi Sad
Napisano na dan 20.05.2009 22:01
Dobrodosla Katjusa i na ovaj forum smiley

Kao prvo, jako je lepa postavka smiley Gadno je samo kad se krene ovako sa algama smiley

Jel se stanje sa algama popravlja, zanima me bas o cemu se radi?
Koliki je fotoperiod? Jel biljke i pored algi rastu kako treba? Cime ih prihranjujete?
Mislim ovako na pravi pogled, da je sve Ok, filtracija... protok.. CO2 podloga itd ali mozda bi trebalo malo smanjiti fotoperiod ili podeliti ga na dva dela. Usput, iako bi to malo poremetilo postavku ubaciti malo vecu kolicinu brzorastuceg bilja i tada krenuti na primer sa EI sistemom djubrenja.
grujanic87
Član

Komentara: 294
Mesto: Sremska Mitrovica
Registrovan: 09.03.09
Napisano na dan 20.05.2009 23:16
Pozdrav i dobrodoslica i od mene smiley
Za sad mi se svidja jer je to moj favorit sto se tice tipa akvarijuma.Kamenje mi je ekstra smiley ... samo kad bih mogao i ja da imam takvo smiley Bice jos bolje sve kad se biljke u potpunosti razrastu.Javljaj nam obavezno kako napredujete smiley

Ja sam sad formirao novi setup isto sa kamenjem i sa tako spororastucim biljkama...za sad je sve ok,algi nema Ali ja sam po povrsini pustio solidnu kolicinu riccije da pluta i da kupi visak hranljive materije pa ti je moj predlog da i ti uradis nesto slicno za pocetak pa kad se sve razraste onda to sve sto ti ne treba izvadis napolje.
gra87_srb@hotmail.com
katjusa
Član

Napisano na dan 20.05.2009 23:22
Hvala na dobrodoslici smiley
Onaj sredinski kamen na ovoj fotki zaista izgleda baš u sredini, ali nije (trebam još da naučim, kako i odakle aq fotografisati)
Krcko, onaj desni ugao, mislim, da neću da posadim ništa od visokog bilja (promena plana), ali još tražim ideje smiley
Zander, drago mi je, da se konačno upoznajemo smiley
Filter za ovaj aq se ciklao u "starom" 260l više od mesec dana, znači nikad nije bilo viška makroelemenata (osim jednom, kad je bilo puno kiše i voda iz vodovoda imala je više od 30mg/l nitrata i alge bile su tusmiley)
Inače desile nam se diatomee (sasvim normalno kod novih postavka), one zelene končaste (zbog viška nitrata) i crne čupave (kad nas nije bilo nestalo je CO2).
Stanje je puno bolje, biljke polako pobjeduju alge, nešto malo još jih ima, ali zaista malo smiley
Fotoperiod: 14-20h - 2x80W, 17-18.30 - 3x80W
PH = 6.85
KH = 6d
GH = 9d
NO3 = 3 mg/l
PO4 = 0,2 mg/l
Svaki dan dodavam 3ml Seachem Flourish Trace, a sad ne znam, u stvari aq ima samo mahovinu i marsileu, koje baš nemaju nekih visokih potreba, da li da dignem nitrate i fosfate?
Hvala i pozdrav
Katjuša i Brane
deep blue
Član

Komentara: 404
Napisano na dan 20.05.2009 23:27
Katjusa kakvu vodu imate u aq,Tvrdoca i PH?Kako prihranjujete?Na koji nacin vrsite difuziju CO2?Dali dodajete Excel ili Easy Carbo?Mislim da vam taj kontrolor nije potreban uopste.240w reflektinog t5ho nije nimalo malo na aq. od 400l na toliko svetla mozete da gajite sve i jednu biljku a kamoli tek na 4x80.Vi imate manje zahtevno bilje u akvarijumu.Predjite na 2x 80 i fotoperiod od max 8h.Ja krenem od 4h i svake 2 nedelje dodam po sat vremene dok nestignem na 8-10h(2-3 meseca).Tada prihranjujem uglavnom ocima ili 1/3 EI sistema.Kako podizem kolicinu svetla tako podizem i prihranu.Voda obavezno na pocetku 2x nedeljno a posle mesec dana 1x nedeljno 50% .EC prvih mesec dana obavezno a kasnije po situaciji.Dali ste stavili malo treseta ispod biljaka koje imaju koren?Treba ga staviti 1-2mm,pozeljno Sphagnum koji ima PH4.Da,ja sam zakleti pristalica upotreba mekane vode,imam akvarijume kod musterija sa tvrdom vodom i situacija se odvija na misiće.Umojim aq. sa mekanom vodom ja malte ne probleme sa algama ni nemam a biljkama je potrebno svega manje (svetla,prihrane,CO2) ili bar mnogo lakse dolaze do toga.Koji Amano shrimp bi vam dobro dosao.Kakav vam je protok vode?Koralije(steam pumpe) su zakon 8-10xh/100% zapremine aq.!Najbolji nacin da bilje dodje do CO2 je da ga uduvate u biljke gde se on zakaci na lisce,biljka ga direktno konzumira+nije izasao iz aq. nego se "topi" u vodu.Akvarijum mi se jako svidja,cxak potseca malo na Sloveniju,nedostaje samo malo snega na vrhovima planinasmiley
Izmenio deep blue na dan 20.05.2009 23:28
zander
Administrator

Napisano na dan 21.05.2009 01:04
DeepBlue dobio si odgovor na neka pitanja u predhodnom postu. Samo ste izgleda u isto vreme kucali poruku

Pomislio sam da je stanje sa algama mnogo gore zbog onog prekrivanja akvarijuma na 7 dana...
Iz prve sam posumnjao na dug fotoperiod.
NO3 = 3 mg/l
PO4 = 0,2 mg/l
Nema potrebe za povecavanjem ovih koncetracija. A i mikroelemente bi prepolovio od preporucene doze
deep blue
Član

Napisano na dan 21.05.2009 10:43
Posto imate nezgodan set up dodajte Excel svaki dan bez obzira na CO2.Fosfat bi mi bio na 0,5-1mg/l a nitrat na 5-10mg/(pocetak i kraj nedelje)l.Utanjio bih svetlo na 2x80w.Kod mene raste preko 80 vrsta na dubini od 45cm u aq. od 240l(45x45x120) sa 144w t8 rasvete (naravno sa dobrim reflektorima).Ima i zahtevnih.Skinuo bih kontrolor i posmatrao bih ribu i biljke.O cirkulaciji sam vec pisao.Ako imate reaktor ubacite i 1 difuzor 50mm precnika.Uzrok algi uglavnom nije 1 izolovan faktor.Da,pranje kanistera obavezno 1 mesecno,creva 1 na svaka 3 meseca,ja vatu bacim i stavim novu netreba je prati vise od 2-3 puta.Povrsinu pomerajte lagano a pri dnu vise.Ja bih vremenom stavio jos jedan kanister ako bih imao problema,aq. vam je dosta dugacak pa zato. Pozeljno je da imate i 2 izvora co2 zbog duzine aq.Takodje bih spustio tvrdocu za na 3Kh i 4-5Dh i manje ali to sam ja...
krcko
Član

Napisano na dan 21.05.2009 11:23
Sa nečim se ne bih složio tako olako . Ako će u akvarijumu biti i živih organizama , samo jako iskusni akvaristi se mogu igrati sa izuzetno mekom vodom , karbonatnom tvrdoćom koja će ići ispod 4 i niskim pH vrednostima . Ako je akvarijum namenjen isključivo biljkama , sigurno je lakše kontrolisati sve njihove potrebe ako koristimo samo RO ili Dejonizovanu vodu , tu najbolje imamo uvida za potrebnu prihranu .
PH kontroler nije smetnja odličnom dodavanju CO2 , pre bih sumnjao u pouzdanost dropčekera za bezbednost živih organizama . Komentar mi je lično viđenje mojih akvarijuma , koji nisu moja podvodna bašta , već aktivan živi kutak moje trenute svakodnevice . Pozdrav
zander
Administrator

Napisano na dan 21.05.2009 12:31
Eto sta ti je akvaristika, troje ljudi a 4 razlicita misljenja smiley

Da izuzmem vasu pricu o tvrdoci vode... Tu nemam neka posebna iskustva jer ne koristim RO, iako smatram da upotreba istog umnogome olaksava posao...

Ja sam ipak za tanju varijantu djubrenja i ne preteranog CO2 (za ovakve postavke). Prednost je sto se kod njih mere koncetracije (dosta precizno) i nebi trebalo da bude perida sa manjkom bilo cega + sto sa vecim protokom biljka lakse dolazi do potrebnih elemenata (a vidim tamo se nadzire jedna koralia) bas zbog toga zbog sporijih biljaka, da kazem zbog sporijeg odvijanja svega u akvarijumu sam za tu varijantu.
Npr moje razmisljanje... lepo popunjen Holandski akvarijum sa 10 sati svetla mora da dobije dosta vise elemenata od ovako neke Nature postavke sa 6h slabijeg svetla, sad da li cemo da merimo koliko cega stavljamo ili da merimo parametre vode ili odokativno, taj osecaj se za svaki akvarijum posebno vremenom stice.

Sada sam nasao temu na akvaristikaorg.rs gde je predstavljen ovaj akvarijum pre nesto vise od 2 meseca LINK
Edit: ...i u jednom delu teme NO3=0 ppm, PO4=0 ppm NH3/4 0 ppm
Izmenio zander na dan 21.05.2009 12:39
katjusa
Član

Napisano na dan 21.05.2009 17:01
Zaboravila sam, da kažem, da u ovome kamenu ima i nešto krecnjaka (CaCO3) tako da mekana voda sa niskim PH ne dolazi u obzir.
U ovim parametrima mi je KH stabilan i to je bitno.
Inače u aq ima dve dodatne pumpe (Koralije), tako da je cirkulacija veoma dobra.
Onaj PH kontroler dodava CO2 jako precizno u odnosu na PH i temperaturu vode, kao i KH, tako da mirno spavam noću smiley
Evo jedan detajl prije 7 dana tame

Alge su se povukle, a i glosa se dignula, tako da sam je izbacila.
@zander: oni nitrati i fosfati na nuli bili su nekih 7-10 dana nakon unosa prvih biljka, do one zamene vode sa 30ppm nitrata smiley a istočasno sam dodala KNO3, da bi dignula nitrate na 5ppm. Greška, ali to mi je bila dobra škola.
Nema šta, ovaj hobi se brine, da nam život nije dosadan smiley
Pozdrav iz vruče Nove Gorice
deep blue
Član

Napisano na dan 21.05.2009 23:56
krcko je napisao:
Sa nečim se ne bih složio tako olako . Ako će u akvarijumu biti i živih organizama , samo jako iskusni akvaristi se mogu igrati sa izuzetno mekom vodom , karbonatnom tvrdoćom koja će ići ispod 4 i niskim pH vrednostima . Ako je akvarijum namenjen isključivo biljkama , sigurno je lakše kontrolisati sve njihove potrebe ako koristimo samo RO ili Dejonizovanu vodu , tu najbolje imamo uvida za potrebnu prihranu .
PH kontroler nije smetnja odličnom dodavanju CO2 , pre bih sumnjao u pouzdanost dropčekera za bezbednost živih organizama . Komentar mi je lično viđenje mojih akvarijuma , koji nisu moja podvodna bašta , već aktivan živi kutak moje trenute svakodnevice . Pozdrav

Kad budem kupio fotoaparat i naucio da slikam valjda ce me neko shvatiti ozbiljnosmileysmileysmiley...pisem vam sutra,sad zurim,lep odmor vam zelim....
Izmenio Rasta na dan 22.05.2009 09:23
katjusa
Član

Napisano na dan 24.05.2009 14:31
Nemam sreće sa ovom postavkom, a bogami i moja lična glupost nema granica smiley
U stvari juće kupila sam jaticu Iriatherina werneri, u radnji su kao bile u karanteni i da je sve OK, polako jih aklimatizirala, sve u redu, ali danas, kad se svetlo upalilo smiley evo na nekima ima one bele tačke (ICK).
Nemam karantenskog aq, u stvari imala sam dva, ali polako došle prve biljke, kozice, ribice, ... sigurno znate o ćemu pričam.
Kupila sam lek (Aquarium munster Fauna mor, drugih ne mogu danes da kupim), ali imam nekoliko pitanja. U stvari znam, da trebam da podignem temperaturu, a mahovina, ona baš ne podnosi nekih visokih temperatura?
Ako je privremeno izvadim, ostaje samo marsilea. Da smanjim fotoperiod? A kozice i puževi, kako podnose ovaj tretman?
Izvinjavam se, ako ovo nisu pitanja za ovaj forum, koji se bavi biljnim aq, slobodno brišite.
Tako je bilo juće

Pozdrav i hvala
krcko
Član

Napisano na dan 24.05.2009 14:55
Uh , drug moj smiley . Počela si puno da žuriš . Ne znam kakav je po sastavu Fauna mor , mada Aquarium munster ima izvrsne lekove , i koliko znam Medimor je širokog dijapazona . Sad , tretirati toliki akvarijum , ja bih ipak povadio ribe u nešto . Pozdrav
Kum 1229
Član

Komentara: 702
Mesto: Subotica
Registrovan: 16.03.09
Napisano na dan 24.05.2009 15:23
Slazem se sa tobom krcko da bi joj lakse bilo izvaditi ribice i samo njih istretirati,ali bolest koju ribice imaju ostaje u tom slucaju u akvarijumu i nije nista uradila. Katjusa,ja ti predlazem da lek ubacis u akvarijum po uputsvu,slobodno smanji fotoperiod i povecaj temperaturu,nemoj vaditi mahovinu jer nece propasti za vreme tretmana. Moras tretirati ceo akvarijum jer ce te problem pratiti stalno. Posle tretiranja ide zamena 50% vode i aktivni ugalj u filter da izvuce lek. Nista nebrini samo uradi kako pise u uputsvu. smiley

napredovanje...
katjusa
Član

Napisano na dan 24.05.2009 17:56
Znam Krcko, da treba polako, ali u našim radnjama ove ribice dobiješ veoma teško. Šta je tu je, izvadila sam zaraženu ribicu, na ostalim dvema, koje su imale po jednu tačku (možda i nije bilo to) sad jih nema više smiley
Pročitala sam puno tekstova na ovu temu i sad razmišljam glasno, ako nije u redu ispravite me, molim vas. Pošto ovome parazitu, da dolazi u stadij, kad napušta ribu treba nekoliko dana, i juće onih tačk sigurno nije bilo (imala sam oči celi dan u aq smiley) nadam se, da zaražene ribe još nije napustio i da će biti sa ostalima sve u redu. Jel ovo drži vodu?
Idem sutra za svaki slučaj i po ectopur i costamed, u upustvima na Fauna Moru piše, da treba za 2 dana izključiti filter smiley
Toliko, izvinite što vas morim sa mojim greškama i problemima, nadam se, da ćemo u budučnosti, da pričamo samo o biljkama smiley
Pozdrav i hvala još jednom
krcko
Član

Napisano na dan 24.05.2009 21:25
Znam da pažljivo čitaš , i verovatno si i ovo :
http://www.akvaristikaorg.rs/Content/pid=7.html
Ne smeta podsetiti se . Pozdrav

Edit: Svi linkovi prema ovom sajtu su izmenjeni. Umesto kranjeg ...org.rs samo prepravite ...yu.com do daljnjeg.
Tako da je Link koji je dao Krcko http://www.akvaristikayu.com/Content/pid=7.html
Izmenio zander na dan 01.06.2009 23:55
zander
Administrator

Napisano na dan 01.06.2009 23:45
Mislim da bi ovaj LINK mnogima bio od pomoći. Na primer kako napraviti haubu smiley ili postolje. A i mnogo detaljnije o ovom akvarijumu. Ako ne razumete Slovenački -> google translate
Izmenio zander na dan 01.06.2009 23:46
moto
Član

Komentara: 71
Mesto: Žiri, Slovenija
Registrovan: 23.05.09
Napisano na dan 02.06.2009 20:44
Katjusa je ovaj aq stvarno dobro doterala što se tice postolja, haube i ostalih detajlova. Vidio sam ga i uzivo... samo stani i gledaj, kako se kaze.
I sama postavka ima jak potencijal, treba jos samo vremena i sigurno bice bomba.smiley
Strana 1 od 8 1 2 3 4 > >>
Pređi na forum:
Copyright © 2008