Navigacija
Home
Vesti
Tekstovi
Baza biljaka
Kalkulator
Forum
Linkovi
Galerija
Pretraga
Kontakt
Prisutni korisnici
Prisutnih gostiju: 4
Prisutni članovi: Anboy, zander

Registrovani članovi: 346
Čeka aktivaciju: 0
Najnoviji član: QuQ
Teme na forumu
Najnovije teme
96 litara - moto
ŠUMADIJA-ARANĐELOVAC
Testeri za vodu
Potrazujem...
HVALA MITI
Teme sa najviše komentara
Dogovaranje u vez... [275]
Kum's Island 2... [227]
Okupljanje BG - S... [220]
ŠUMADIJA-ARANĐELOVAC [204]
Drinske podvodne ... [204]
Prijatelji
Aqua-art.org
Akvaristika.org
Akvarij.net
Akvaristikayu.com
Svet Akvaristike
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com

Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU
Aquavida
Pogledaj temu
MojBiljniAkvarijum.org | .:: BILJKE I ALGE | Biljke - uopšteno
Autor HM poleže
Blue
Član

Komentara: 180
Mesto: Beograd
Registrovan: 09.05.09
Napisano na dan 08.02.2010 19:32
Nedavno sam u akvarijum ubacio HM koji, umesto da raste u vis, krece da se spusta ka podlozi. Nove stabljike izbijaju horizontalno i pustaju korenje na cvorovima koje ulazi u podlogu i povlaci celu biljku za sobom u 'lezeci' polozaj. Zasto je to tako?
Rasveta nije nesto jaka, oko 0.5W/l fluo, prihrana makro, mikro, CO2 kvasac i secer.
Autor RE: HM poleže
dexter
Administrator

Komentara: 804
Mesto: Beograd,Cerak
Registrovan: 18.03.09
Napisano na dan 08.02.2010 19:46
Moze da bude da joj fali hrane pa pokusava da izvuce nedostatak iz podloge.

Kakav ti je prehrana?

cerak011@hotmail.com http://www.limundo.com/aukcije-dexter1974
krcko
Član

Komentara: 1288
Mesto: novi beograd
Registrovan: 02.04.09
Napisano na dan 08.02.2010 20:25
Ono što se dešava kod mene sa HM , u akvarijumu sa diskusima su pojedine izrasle i do 30 cm u vis , a pojedine poležu ( 0,5 W/l ) sirotinjska prihrana jednom nedeljno kod zamene vode , isti slučaj je bio i u drugom akvarijumu , samo nije toliko išla u vis , redovna prihrana , CO2 , hranljiva podloga ( 0,8 W/l ) ? ! Pozdrav
Blue
Član

Napisano na dan 08.02.2010 20:30
Parnim danima NO3 3ppm, PO4 0.5ppm, K 4ppm, neparnim CSM+B racunato prema Fe da bude 0.1ppm, zamena vode nedeljno 30-50%, CO2 10-20 ppm prema DC. Podloga zemlja za cvece stara manje od godinu dana.
Thalassoma
Član

Komentara: 131
Registrovan: 04.12.09
Napisano na dan 08.02.2010 21:20
Kod mene HM poleze u prednjem planu gde ima vise svetla a ide u vis u srednjem delu akvarijuma gde je manje svetla. Prehrana i mikro i makro elementi, Co2, redovna zamena vode itd.
Samo, da budem iskren, meni se bas dopada kada HM "puzi". Lep je to "tepih".
www.njivice.co.rs
Santorini
Član

Komentara: 136
Mesto: Sabac
Registrovan: 31.10.09
Napisano na dan 08.02.2010 22:04
Pitacu laicki jer imam obe zahvaljujuci Goranu: A kako razlikujete HC od HM??Meni izgledaju isto i za sada sto treba poleze,sto treba podize se.
biobiofizicar
Član

Komentara: 1097
Mesto: bgd
Registrovan: 20.03.09
Napisano na dan 08.02.2010 22:50
Santorini je napisao:
... za sada sto treba poleze,sto treba podize se.

Dobro je dok je tako smiley

I ja sam se skoro sreo u svojim aq sa obe biljke (HM i HC) bar tako sam ih dobio iz 3 razlicita izvora i jedna i druga na par cm i polezu i dizu se...smiley i ne uocavam neku razliku (napredni HC je puno veci od zakrzljalog HMa)

Za sada se ne uzbudjujem mnogo. Ako hocu da bilo koja od njih polegne ja ili sisam ili obaram te izdzigljale vrhove u podlogu, a gde mi se svidja da se dize tu ih pustam....

uvek divlje i pomalo neuredno...
isnogood
Član

Komentara: 864
Mesto: Beograd - Mirijevo
Registrovan: 13.07.09
Napisano na dan 09.02.2010 02:23
HM je u 33l bez prehrane, sa oskudnim svetlom rastao polako i vertikalno. Kada sam taj akvarijum osvetlio dobrano (30+W stedljivih) i poceo da hranim isti je polegao i rastao je brzo. Sad je fotoperiod 5/2/5 i on i dalje ide horizontalno

U 5 litara imam HM koji ne hranim, cak ni vodu ne menjam, samo dosipam i on raste vertikalno. Osim sto raste vertikalno ima mnogo sitnije listove i gusce su rasporedjeni. Ovde je rasveta >6h, 20W halogena sijalica.

Sad, moze da bude i kao sto je Dexter rekao, samo mene buni sto ovaj u 5 litara ne pusta korenje i raste vertikalno. Mozda juri svetlo?

Ako je zelja autora teme da napravi jedan lep zbun HMa to sto je polegao HM bas je bezveze smiley

Blue koliko dugo gori rasveta kod tebe?

neke ljude više boli tuđa radost nego njihova tuga
Blue
Član

Napisano na dan 09.02.2010 08:08
@Thalassoma
Mozda bi bio lep tepih, al' bi mog'o da bude i lep zbunicsmiley

@biobiofizicar
Probacu da oslobodim par tih poleglih stabljika, da vidim sta ce biti, mada ima da se obeznanim dok im iseckam ono sitno korenje.

@isnogood
10 sati. Sto se mene tice, moze da raste kako hoce, samo dok raste, nego me vise zanimaju razlozi za ovakvo 'ponasanje'. Mada, lakse bi mi bilo da ga uklopim kada bi rastao pravo u vis. Probacu da posadim nesto visoko iza, da mu malo zakloni svetlo, pa da vidim hoce li biti promene.
Pređi na forum:
Copyright © 2008