Navigacija
Home
Vesti
Tekstovi
Baza biljaka
Kalkulator
Forum
Linkovi
Galerija
Pretraga
Kontakt
Prisutni korisnici
Prisutnih gostiju: 2
Nema prisutnih članova

Registrovani članovi: 346
Čeka aktivaciju: 0
Najnoviji član: lale70
Teme na forumu
Najnovije teme
Hyphessobrycon amandae
Hygrophila pinnatifi...
160 litra, prvi put ...
Molim pomoč pri borb...
Aquarium guide
Teme sa najviše komentara
Dogovaranje u vez... [275]
Kum's Island 2... [227]
ŠUMADIJA-ARANĐELOVAC [222]
Okupljanje BG - S... [220]
Drinske podvodne ... [204]
Prijatelji
Aqua-art.org
Akvaristika.org
Akvarij.net
Akvaristikayu.com
Svet Akvaristike
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com

Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU
Aquavida
Pogledaj temu
MojBiljniAkvarijum.org | .:: BILJKE I ALGE | Alge
Strana 4 od 4 < 1 2 3 4
Autor RE: Problem sa algama
zander
Administrator

Komentara: 2505
Mesto: Novi Sad
Registrovan: 27.11.08
Napisano na dan 09.03.2010 08:49
newpain01 je napisao:
dali mislis da prejako svetlo tera glosu u visini? ja sam cuo svakakve price u vezi sa glosom, kao da je previse co2 tera u visini i takve slicne stvari.

Koliko sam primetio i kod sebe može u visinu da je potera i previše CO2, ako zabrljam nešto sa đubrenjem (ali uglavnom sa mikroel.) ili kratak fotoperiod. Mislim da je kod tebe kratak fotoperiod, a ne jako svetlo, razlog što tako raste.

newpain01 je napisao:
imam jedan aq kocka, 90 litara, 45x45x45cm, sta je tvoje mislenje zander, dali da stavim MH 150w ili 70W? hteo bi da tamo imam jedan gusti tepih od HC cube, neka rotala u cos i verovatno HM. akvarijum ce biti otvorenog tipa i samo jedan reflektor je u planu, nemogu ubacivati neonke.

Ja bi bez razmišljanja stavio 70W, čak ćeš i taj reflektor morati podići od površine malo više u početku. A i vodenog stuba ćeš imati najviše 40cm (u prednjem delu) tako da je za tu dubinu MH70W taman.
Zbog tačkastog izvora svetla, i to samo jednog, najbolje će biti tepih biljke i eventualno nešto stabljikasto ali što neće praviti senku, znači uz zadnje ili bočno staklo. Znači Iwagumi neki možda smiley
newpain01
Član

Komentara: 70
Mesto: Kumanovo, Makedonija
Registrovan: 04.11.09
Napisano na dan 10.03.2010 07:46
zander je napisao:

Znači Iwagumi neki možda smiley

pa bio bi Iwagumi kad bi mogao ovde da nadjem neki kamen, ali nazalost i to je problem, pa zato pokusacu da bude nesto kao na mom avataru
Dragan_KI
Član

Komentara: 1
Registrovan: 22.03.10
Napisano na dan 23.03.2010 17:21
Pozdrav svima. Dali sam ja to dobro razumeo da je covek prskao alge hidrogenom. Znam da je hidrogen starasno dobar za dezinfekciju ali kako prska alge. Izvadis biljku napolje ili kad ispraznis vodu da biljka bude napolju naprstis je?
dejan71
Član

Komentara: 64
Mesto: macvanska mitrovica
Registrovan: 29.12.09
Napisano na dan 23.03.2010 17:39
Dobro si razumeo.Spric sa iglom i direktno prskas listove koje je zahvatila alga.Pre toga treba da smanjis cirkulaciju vode ili jos bolje da ugasis.smiley
isnogood
Član

Komentara: 871
Mesto: Beograd - Mirijevo
Registrovan: 13.07.09
Napisano na dan 25.03.2010 03:21
Ja sam hidrogenizovao alge na sledeci nacin:
- ugasim filtraciju (znaci nema kretanja vode)
- na spric stavim klasicno crevo za vazdusnu pumpu (da ne guram ruke u vodu)
- polako istisnem hidrogen na par cm iznad alge
- pustim da odstoji 15-30 min (posle toliko vremena prestane alga da "perla"smiley i nakon toga ponovo ulkjucim filtraciju

U pitanju je 3%ni hidrogen. Dozirao sam 15-20ml na 33 litra bez posledica po biljke, ribe i puzeve.

Konkretno sam se borio protiv crne cupave, relativno uspesno ali sam problem sa istom resio tek sa smanjenjem fosfata. U svakom slucaju moze da pomogne ali ne i da sanira problem.

neke ljude više boli tuđa radost nego njihova tuga
isnogood
Član

Komentara: 871
Mesto: Beograd - Mirijevo
Registrovan: 13.07.09
Napisano na dan 25.03.2010 03:34
imam jedan aq kocka, 90 litara, 45x45x45cm, sta je tvoje mislenje zander, dali da stavim MH 150w ili 70W? hteo bi da tamo imam jedan gusti tepih od HC cube, neka rotala u cos i verovatno HM. akvarijum ce biti otvorenog tipa i samo jedan reflektor je u planu, nemogu ubacivati neonke.

Nisam Zander, al` da kazem svoja iskustva.
Iznad 160, efektivno 130 litara svetli MH od 70W i siguran sam da i za moj, a narocito za tvoj 70W vise nego dovoljno (visina mog aq je 40cm). Reflektor je udaljen oko 32cm od povrsine vode.

Sa tih 70W koji "gore" manje od 6 sati i minimalnom prihranom HC i Glossa rastu, sitnolisto doduse, ali rastu. Sad, to sto imam nekih drugih tehnickih problema i sto cu sve to morati da poteram nanovo to je druga stvar ali sve biljke (HC, HM, Glossa, Eleocharisi, Tenellus, Windelow....) raste na tih 70W koji svetle manje od 6 sati. Da podsetim da je prehrana minimalna kao i dodavanje CO2.

Recimo da je tih 70W kod mene konstanta (kao i udaljenost od povrsine vode) a da podesavanjem duzine fotoperioda, prehrane i doze CO2 mogu da se steluju brzina rasta kao i nacin na koji rastu biljke. Kazem nacin jer HM i Glossa izgledaju potpuno drugacije u gore pomenutom aq i u 33l gde je prehrana obilna isto kao i dodavanje CO2 i fotoperiod od 10 sati sa 41W na 33 litre.

neke ljude više boli tuđa radost nego njihova tuga
Strana 4 od 4 < 1 2 3 4
Pređi na forum:
Copyright © 2008