Navigacija
Home
Vesti
Tekstovi
Baza biljaka
Kalkulator
Forum
Linkovi
Galerija
Pretraga
Kontakt
Prisutni korisnici
Prisutnih gostiju: 3
Prisutni članovi: Srafciger

Registrovani članovi: 346
Čeka aktivaciju: 0
Najnoviji član: lale70
Teme na forumu
Najnovije teme
Hyphessobrycon amandae
Hygrophila pinnatifi...
160 litra, prvi put ...
Molim pomoč pri borb...
Aquarium guide
Teme sa najviše komentara
Dogovaranje u vez... [275]
Kum's Island 2... [227]
ŠUMADIJA-ARANĐELOVAC [222]
Okupljanje BG - S... [220]
Drinske podvodne ... [204]
Prijatelji
Aqua-art.org
Akvaristika.org
Akvarij.net
Akvaristikayu.com
Svet Akvaristike
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com

Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU
Aquavida
Pogledaj temu
MojBiljniAkvarijum.org | .:: BILJKE I ALGE | Alge
Strana 1 od 4 1 2 3 4 >
Autor Problem sa algama
newpain01
Član

Komentara: 70
Mesto: Kumanovo, Makedonija
Registrovan: 04.11.09
Napisano na dan 27.02.2010 01:42
Ranije nisam imao neke ozbiljne probleme sa algama, ali zadnja 2-3 meseca kod mene alge cvetaju smiley
akvarijum je 250l, formiran oko 5-6 meseci, imao sam 6 neonki od po 36w do pre nedelju dana kad sam to zamenio sa 2x150w MH, jedna je 6700k, druga je 8000k. alge sam imao i ranije, znaci pred da postavim MH, u podlogu imam treset oko 15-20 litara, pokriven sa sitnom plasticnom mrezicom, iznad mrezicu imam vulkansku zemlju oko 1cm, a iznad nje recni pesak granulacije otprilike 1-5mm. izmena vode jednom nedeljno po 50-60% cesmovaca koja kod nas i nije mnogo tvrda, GH je oko 8-9, a KH mislim da je oko 5-6 otprilike. doziram po EI sistemu ovako: NO3 po 15ppm nedeljno, podeljeno na 3 doze po 5ppm, KH2PO4 po 1.5ppm nedeljno podeljeno na 3 doze, K2SO4 po 15ppm nedeljno podeljeno na 3 doze i CSM+B sam dozirao po 0.3ppm gvozdja dok nisam stavio MH, od tada sam pokacio na 0.4ppm, ali mislim da je to izazvalo jos vise algi u aq. co2 dodajem 24h iz boce 2l i zadnjih 2-3 dana DC mi je zut(pokacio sam dozu co2) trenutno u aq ima 10-tak kozica, 5-6 otocinclus-a, 2 sijamaca i 3-4 ancistrusa. ne hranim ribe, tako da nema zagadjenja od hranu, povrsina vode se pomera, namestio sam kanister da vrti povrsinu vode, a na mestu gde voda izlazi iz creva i malo se branuje. mislim da je cirkulacija ok, ali imam pumpu od 1000 l/h koju bih mogao da iskoristim za dodatnu cirkulaciju. kao sto sam mogao da primetim ima vise vrsta algi u mom akvarijumu, pa ih nemogu dobro identifikovati, zato cu postirati slike pa molim vas za pomoc da identifikujem i iskorenim ove alge. ja mislim da su ovo koncasta i crna bradata alga, ali nisam siguran. ta crna alga je zafatila kriptokorinu i glosu, a vidim da se siri i po pesku. druga alga koja mislim da je koncasta se pojavila pre nekoliko dana i siri se veoma brzo smiley
izvinjavam se na ovolikom postu, ali hteo sam da dam sve informacije koje mogu pomoci u iskorenjivanju ove alge. smiley
EDIT: foto period na neonkama je bio 5h upaljeno svetlo, 2h ugasheno i jos 5 upaljeno, sa mh sam ostavljao celih 10h, ali vidim da alga brzo napreduje pa sam danas namestio tajmer da od sutra radi 4h, gasi 2h i odna ponovo radi 4h, dali je to ok, ako nije kako da namestim? reflektori su udaljeno 30cm od vode.

Izmenio newpain01 na dan 27.02.2010 01:50
Autor RE: Problem sa algama
zander
Administrator

Komentara: 2505
Mesto: Novi Sad
Registrovan: 27.11.08
Napisano na dan 27.02.2010 09:07
Šta imaš kao podlogu?
Ovo mi liči na neki raspad organske podloge, mnogo amonijaka pa i Fe, al smanji za početak te mikroelemente.

CSM+B je dosta jako đubrivo i nekad je konc Fe od 0,1ppm nedeljno sasvim dovoljna. Mada ne znam koji je problem kod tebe, verujem da pored toga ima još nešto... A sumnjam na podlogu smiley

Kad ne znaš šta ti podloga ispušta, ne možeš biti siguran u bilo kakav sistem đubrenja.
Izmenio zander na dan 27.02.2010 09:10
Kum 1229
Član

Komentara: 703
Mesto: Subotica
Registrovan: 16.03.09
Napisano na dan 27.02.2010 10:36
[quote]newpain01 je napisao:
u podlogu imam treset oko 15-20 litara, pokriven sa sitnom plasticnom mrezicom, iznad mrezicu imam vulkansku zemlju oko 1cm, a iznad nje recni pesak granulacije otprilike 1-5mm.

Mislim da je problem podloga. Mozda je sasvim dovoljno to sto ti je podloga ipustala hranjive materije u vodu,a ti si sa mikro i makro povecao dozu istih koje su alge pocele da konzumiraju u vecoj meri i eto problema. To je jedna od predpostavki smiley

napredovanje...
Kum 1229
Član

Komentara: 703
Mesto: Subotica
Registrovan: 16.03.09
Napisano na dan 27.02.2010 10:57
Evo jednog primera iz licnog iskustva. Hranjiva podloga mi je terra magma 4l i florabella 5l pomesana u jednu smesu, to ispadne negde oko 2 cm debljine,preko je sitan sljunak granulacije do 5mm,a preko toga kvarcni pesak od 1-2mm. Nisam ubacivao 3 meseca nista od hemije,bilje je raslo sasvim normalno. Odmah zatim sam kupio easy carbo i pro fito da vidim kako ce bilke da se ponasaju sa ovim dodatkom. Posle nedelju dana mi se pojavila koncasta i znao sa da je u pitanju visak hranjivih materija u vodi,cim sam doze prepolovio na pola koncasta se potpuno povukla,sto znaci da moja podloga ispusta sasvim dovoljno hranjivih materija u vodu i da je nepotrebno ubacivati hemiju po nekim propisima nego je najbolje to kontrolisati kako zander kaze: u zavisnosti od podloge kako vrste tako i ispustanja hranjivih materija treba prilagoditi djubrenje preko lista. E sad ja nisam nista merio i racunao posto nemam opremu za to nego sam nasao neki balans odokativno sto mi se za sada pokazalo dobrim smiley

napredovanje...
newpain01
Član

Napisano na dan 27.02.2010 12:47
podloga mi je neki treset,vreca tamno zelene boje, evo sve sta pise na vreci:
Homogeniziran nizinski treset

hemiska analiza:
PH u vodi: 5.5-6.5%
organske materije: 52.36%
ukupno azot: 1.66%
ukupno fosfor(P2o5): 0.79$
ukupno kalijum(K20): 1.46%
ukupno kalcijum(CaO): 2.04%
ukupno magnezijum(MgO): 1.34%

dali mislite da je podloga problem? dali se to nekako moze resiti ili moram menjati podlogu? i zanima me kakvu podlogu je najbolje staviti, kod nas od brendirane podloge ima samo tetra complete substrate, ali je jedna kanta 2.8kg i je za 50-tak litara, za moj aq treba 5 kanta i to kosta 65 eura, sto mi je previse. terra magma i florabella ima kod nas, to bih mogao nabaviti. znaci ako je krajnje resenje da menjam podlogu, kakva je podloga najbolja da stavim i dali da pocinjem mineralizaciju te podloge kao sto je ovde na forumu objasnjeno.
@ zander, dali si mislio da 0.1ppm fe iz CSM+B podelim na 3 puta i doziram po oko 0.035ppm od dozu, znaci od sva 3 doziranja CSM+B na kraju nedelje ukupno izadje 0.1ppm?
moguce da sam ja tu zajebao stvar, jer sam ja dozirao po 0.3ppm od dozu, znaci 0.9ppm nedeljno, a otkad sam stavio MH sam pokacio na 1.2ppm nedeljno smiley
dali da smanjim i makro ili ne? znaci doziram 15ppm KNO3 nedeljno, 15ppm K2SO4 i 1.5 KH2PO4 nedeljno
Izmenio newpain01 na dan 27.02.2010 13:01
zander
Administrator

Napisano na dan 27.02.2010 13:15
Mogu ti samo dati primer, jer eksperimentisao sam sa podlogama svašta i eksperimentišem i dalje, da što se Fe tiče možeš da imaš slučaj da ne moraš bukvalno uopšte da ga dodaješ, kao ni mikroelemente (ali mislim da taj način više neću koristiti) a imao sam slučaj sa poslednje uslikanim akvarijumom da sam dodavao 1,6ppm Fe dnevno (jednim delom preko CSM+B a drugim sa wuxalovim Fe) ali ni jedne alge nije bilo ni sa tako velikom koncetracijom. A ni biljke nisu nešto posebno bile oduševeljene, znači problem je mogao biti samo u podlozi...

Pored hemijskog sastava podloge i onoga što ona može da ispušta ili da krade iz vode, bitno je i da podloga ostane što duže rastresita, da se ne sabije vremeneom.
Ovde uglavnom mislim na organsku podlogu, kao prvo treset. Treset će u početku imati ulogu pored kiselosti da napravi podlogu rasteresitom ali će se vremenom slepiti.
Ako se radi o velikoj količini to će da napravi problem i pre nego što podloga napuni godinu dana...

Ne znam konkretno šta se kod tebe dešava, probaj da smanjiš đubrenje i menjaj vodu.

Uzmi jedan duži špric zabodi ga u podlogu do hranljive podloge skroz do dna ako možeš i ušpricaj prazan ili sa vodom u podlogu, pa ako se oseti smrad (pokvarenih jaja) a verovatno će se i osetiti onda najbolje da rasformiraš ceo akvarijum pa iz početka. A uostalom to govore i alge, da nešto nije u redu. Ipak nije samo đubrenje moglo da napravi ovako nešto...
krcko
Član

Komentara: 1298
Mesto: novi beograd
Registrovan: 02.04.09
Napisano na dan 27.02.2010 13:30
Eto , sinoć , malo u priči sa poznatim nam PaleoAlgarom , Octo reče -Najbolji utamentilj algi sam Ja- rasformiram sve , pa od početka , ako mi se tako nešto desi . Ako nije sve preneto od reči do reči , smisao savetovanog postupka nije pogrešno protumačena . Pozdrav
newpain01
Član

Napisano na dan 27.02.2010 13:37
bas sam sad uradio to sa sprica, osekja se miris zemlje, ali ne i smrad pokvarenih jaja, ali sam siguran da ce da smrdi jako kad izvadim pesak. namalicu gjubrenje za sad dok spremim novu podlogu. sta mi preporucujete da stavim kao podlogu, dali je tera magma dobra za tu namenu ili preporucite mi nesto drugo i dali da pocinjem mineralizaciju te podloge ili da samo isperem dobro i ubacim u aq?
krcko
Član

Komentara: 1298
Mesto: novi beograd
Registrovan: 02.04.09
Napisano na dan 27.02.2010 13:56
Savete koje sam dobio u vezi podloge iziskuju i malo skuplju opremu i preparate . Nisam baš sve poslušao , ali sam se u akvarijumu u kome su Diskusi uverio da je to ono ... Dakle , podloga neutralni kvarcni šljunak , voda iz RO uređaja ili destilovana . Oba od ovih imaju poznate karakteristike , tako da obogaćivanje možemo vršiti bez problema , jadina greška može biti naša lična nepažnja pri merenju potrebnih elemenata . Ovim metodom možemo dodavati svakoj biljci ono što joj je najpotrebnije u tom trenutku , bilo to prihranom korena ili preko vodene kolone . Pozdrav
strujas
Član

Komentara: 94
Mesto: Pancevo
Registrovan: 24.09.09
Napisano na dan 27.02.2010 14:15
zander je napisao:
A sumnjam na podlogu smiley

I ja.
Imam slicnu podlogu i slicne probleme samo u mnogo manjoj meri.
S tim sto prilikom djubrenja koristim duplo manje doze od preporucenih.
zander
Administrator

Napisano na dan 27.02.2010 14:28
1. Hidroponika, staviš neutralno sve, meku vodu kao prvo i đubriš preko vode

2. Kada staviš organsku podlogu, naročito ako staviš mnogo, onda zaboravi na hidroponiku, protok vode jak itd.

Pod jedan će ti sistem ostati mnogo duže izdrživ a pod dva ćeš imati prestanak lepog rasta biljaka kad tad, tj počeće nekontrolisani procesi. Samo je pitanje koliko ćeš pod jedan lepo startovati akvarijum, za to će ti trebati malo više vremena.

Ja da govorim nešto protiv Terra magme, ili bilo čega drugog, neću, samim tim guram prste direktno ljudima u oko koji to koriste...

Moj ti je savet da ako stavljaš bilo šta organskog porekla da ga mešaš sa nečim, na primer Vulkanitom, Vermikulitom, Perlitom pa i običnim šljunkom iz akvarijuma ali da % organskog dela na primer ne prelazi 2% cele zapremine podloge.

Znači ako ti je podloga 50 litara sve ukupno, da onog organskog u njoj imaš do 1 litru. Znači oko 1,5 litara zemlje za cveće (predhodno samo isprane dobro).
Tako nešto ti sigurno neće praviti problem ni posle dužeg vremena a imaćeš lep start biljaka.

Opet samo da dodam, to je moje mišljenje....
zander
Administrator

Napisano na dan 27.02.2010 14:32
To je po meni neki maksimum, možeš staviti i manje. Ali obavezno gledaj da tu budu medijumi kao što su oni nabrojani u prošlom postu koji će sprečavati da ti se podloga vremenom zabetonira, slepi itd, tj da može da diše...
newpain01
Član

Napisano na dan 27.02.2010 14:45
vermikulit kod nas se nemoze nabaviti, nasao sam samo neekspandiranog perlita, tako su mi rekli iz radnje koja to prodaje. koliko % perlita bi trebao da ubacim otprilike? ukupna debljina podloge je dovoljna 2cm, jel tako? tokodje imam vulkansku zemlju koja je neutralna.
1,5 litara zemlje za cvece za ceo aq, a ostalo vulkanit i perlit??
zander
Administrator

Napisano na dan 27.02.2010 15:09
Lomljena lava, Aqualit... Ima dosta takvih stvari koje mogu u podlogu.

Kokosov treset sam jedno vreme planirao da stavim u podlogu i to baš dosta, ali i on je organska materija, mislio sam da se razlaže mnogo sporije od treseta ali, kako da ne. Razlaže se još brže od Sphagnuma, iako je u malim količinama isto mnogo dobar, nema tu kiselost koju ima Sphagnum, što je za mnoge biljke bolje... A sadrži i razne hormone i jako je pozitivan za startovanje akvarijuma, ali ne preterano.
newpain01
Član

Napisano na dan 27.02.2010 15:24
imam i kompresovanog kokosovog treseta, mogu i to ubaciti u malu kolocinu smiley znaci dovoljno je samo 1.5 litar zemlja za cvece?
hvala na odgovorima smiley
zander
Administrator

Napisano na dan 27.02.2010 15:35
Po nekima nije ni to potrebno, po nekima je potrebno i više... Šta da ti kažem... Probaj smiley
newpain01
Član

Napisano na dan 27.02.2010 15:46
zander je napisao:
Po nekima nije ni to potrebno, po nekima je potrebno i više... Šta da ti kažem... Probaj smiley

smiley

imam jos jedno pitanje, dali je bitno koliko je krupna mrezica koja se postavlja izmedju podloge i peska, imam 2 vrste mrezice, jedna je za prozore, protiv komaraca sa rupe od oko 1mm, a druga je mrezica koja se koristi za fasadu i ima rupe oko 3-4mm, koja bi bila bolja?
Izmenio newpain01 na dan 27.02.2010 16:01
grujanic87
Član

Komentara: 294
Mesto: Sremska Mitrovica
Registrovan: 09.03.09
Napisano na dan 27.02.2010 17:16
Mozes staviti i jednu i drugu...Po meni prednost ima ona za komarce jer kad ti dune sve da rasturas samo lepo pokupis sljunak od gore i ne pomesa se sa zemljom i nema mucenja oko ispiranja.A ako stavis ovu od 4 mm pomesace se zemlja i kamencici i eto posla.

Sto se tice same teme ... evo ja upravo ludim jer mi se u akvarijumu nista ne vidi od algi smiley Sve je bilo ok dok sam menjao vodu svaki drugi dan u prve tri nedelje e kad sam krenuo sa djubrenjem smiley

Stavio sam na 90 litara 10 l zemlje za cvece "carobna zemlja" ...kao isprobane smiley jer sam je vec koristio i nisam imao ni trunku algi ali sam imao 90% riccije od biljaka i na to sam zaboravio jer je ona uzasno brzo rasla i kupila sve iz vode.
E sad je sve sporo rastuce i katastrofa koliko ima algi.Sad mi je jedino ostalo da sve rasturam jer se iz ovoga necu izvuci.

Znaci zakljucak je :

Ili jako jako malo zemlje i treseta ili sto je gosn. Krcko rekao cisto neutralna podloga i prihrana preko sprica.Ali i to je nesigurno jer nije svaka cesmovaca ista smiley
gra87_srb@hotmail.com
zander
Administrator

Napisano na dan 27.02.2010 17:48
newpain01 je napisao:
imam i kompresovanog kokosovog treseta, mogu i to ubaciti u malu kolocinu smiley znaci dovoljno je samo 1.5 litar zemlja za cvece?
hvala na odgovorima smiley

Ne dovoljno nego možda i previše (kad neko ne stavlja ni toliko )
zander
Administrator

Napisano na dan 27.02.2010 23:26
Evo kako izgleda presek podloge u kojoj ima (iza je napisan odnos)

1. Zemlje za cveće 1
2. Vermikulita 7
3. Kokosovog treseta 7
4. Jako malo Osmocota (6m)

Tu podlogu nisam stavio u akvarijum ali sam samo isprobavao...

Podloga je rastresita, runneri ili stoloni se mnogo lakše šire po podlozi.
Ali nisam stavio tu podlogu zbog velikog dela organske materije iz kokosovih vlakana. Sve ostalo mi se svidelo.

Kasnije sam je samo koristio da 'zasolim' neku drugu podlogu koja je pretežno od Vermikulita.
zander dodata sledeca slika:

Strana 1 od 4 1 2 3 4 >
Pređi na forum:
Copyright © 2008