24.07.2016 02:57
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,105
· Najnoviji član: Nikmaster
Novi članci
· Mahovine – sve što s...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· Duet
· 475l Rasta
· Flooded forest
· Slike koje nemaju veze sa akvaristikom
· Početak
Aktuelne teme
· Duet [481]
MBA na Facebook-u


Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
Articles Hierarchy
Articles Home » Aquascaping » Aquascaping
Aquascaping
Za pojam aquascaping ne postoji a ujedno je i teško dati pravo objašnjenje ali se u najkraćim crtama može opisati kao stvaranje malog umetničkog dela u samom akvarijumu. Ako kažemo da je to malo umetničko delo onda nismo u tome preterali, u to se verovatno svako uverio ko je pokušao da tako nešto napravi u svom akvarijumu. Pojam aquascapinga potiče od novijeg datuma odnosno pioniri u ovakvom načinu uredjenja akvarijuma su dali neke osnovne smernice kojih bi trebali da se pridržavaju svi koji se upuste u ovakav vid uređenja akvarijuma. Jedan od pionira a ujedno i jedan od najpoznatijih je Takashi Amano koji je uz još neke akvariste postavio ovakav način uređenja akvarijuma na zavidan nivo u svetu, shodno s time je ovakav način uređenja akvarijuma dobijo pristalice širom sveta.

Pod pojmom aquascapinga se podrazumeva akvarijum u kome je akacenat dat na same biljke odnosno one su u prvom planu dok su u drugi plan potisnuti sami stanovnici akvarijuma a tu se misli prvenstveno na ribe. Postoji pogrešno misljenje da je za dobro ubiljen akvarijum potrebno veliko znanje i puno iskustva, ovakvo razmišljanje odbija akvariste širom sveta ali se ipak mora naglasiti da ovakav tip akvarijuma u neku ruku uzima malo više vremena da bi se postigo i zadržao manikirani izgled akvarijuma, ali je ipak presudna naša sama kreativnost, mašta, odabir pravih biljaka i zelja da se napravi ovakav tip akvarijuma. Za ovakav način uređenja akvarijuma nije presudno da se baziramo samo na biljkama koje su izuzetno zahtevne niti je potrebno pretrpavati akvarijum sa što više vrsta biljaka u samom akvarijumu naprotiv potrebno je postići ravnotežu između biljaka koje se koriste odnosno da svaka biljka bude na mestu koje joj najviše odgovara. U ovakvim akvarijumima prostor akvarijuma se deli na tri plana u prvom planu se postavljaju nize biljke u drugom biljke sa srednjim rastom i u zadnjem delu biljke sa najvišim rastom, ovo se radi samo iz razloga da bi se u samom akvarijumu dobila prividno vizuelno dubina prostora a i ujedno da biljke sa višim rastom ne bi zaklanjale biljke sa nižim rastom.

Potrebno je koristiti svetlo određenog spektra i jačine dodavanje CO2 u vodu a samim tim imamo i pojavu algi koje su neizbežne iz tog razloga tu su i ribe koje se koriste a to su najčešće neke vrste koje neće ugrožavati same biljke a ujedno se i hrane sa algama na biljkama tu bi trebalo pomenuti Crossocheilus siamensis i neizbežne rakove Red cherry shrimp (Neocardinia denticulata). Bilo koju vrstu biljaka ili riba da izaberemo za formiranje bitno je ne narušavati preko potrebnu ravnotežu između biljaka i riba. Same biljke u akvarijumu čine deo celog izgleda akvarijuma ali one isto tako nisu i presudni činilac za izgled samog akvarijuma. Uz same biljke se dodaju kamenja različitog oblika neki panj ili sama grana koja ima interesantan oblik, sa svime ovim možemo da napravimo akvarijum onakvim kakvog smo zamislili samo je potrebno mašti da pustimo na volju.

Tu nastaje dilema drvo ili kamen? Ukoliko se odlučimo da u akvarijum radi samog izgleda dodamo kamen interesantnog oblika ili boje onda bi bilo dobro izbegavati dodavanje drveta. Dodavanjem kamena u akvarijum dobija se hladan pećinski izgled i tada ce kamenje da bude centralna tacka takvog akvarijuma a samim tim onda su i same biljke podredjene tome da idu uz takav izgled akvarijuma. Nasuprot tome ako se odlučimo za dodavanje nekakvog panja ili grane koja se proteže duž akvarijuma dobijamo i idealna mesta za biljke koje traže zasenčena mesta od svetlost a i same ribe imaju mesto gde mogu da se osećaju sigurne prividnim zaklonom ili će to da budu mesto za njihovu igru.

Ne smemo da zaboravimo da su i same ribe sastavni deo akvarijuma tako da treba da obratimo pažnju i na sam odabir riba koje želimo da držimo u svom akvarijum. Ma koliko želeli, ne možete u jednom akvarijumu da postignete da u isto vreme akvarijum bude namenje za držanje mirnih riba u jatu koje će dati harmoniju celom akvarijumu ili da akvarijum prilagodite agresivnim ribama koje će samim kretanjem da uništavaju biljke koje se nalaze u akvarijumu. Ukoliko se odlučite za drvo u akvarijumu ne preostaje vam ništa drugo do da se upustite u neku od specializovanih radnji i da kupite ono što je tog trenutka na ponudi u radnji ili da se odlučite da odete do obližnje šume i pronađete nekakvu granu koja vam se čini interesantnom po obliku. Ako se odlučimo da sami potražimo granu u šumi to će vam dati dodatno samopouzdanje u projektu u koji ste se upustili, svaka grana može da bude interesantna samo je potrebno da je zamislite kako će se ona uklopiti u vaše zamišljeno okruženje. Postoje dva načina kada krenemo u potragu za granom za naš akvarijum:

- Prvi je da izaberete granu i da na osnovu nje stvorite predstavu u kakvom bi se okruženju ta grana mogla najlepše uklopiti.

- Drugi način je da napravite okruženje kakvo želite i da se potom date u potragu za granom onakvom kakvu ste je zamislili.

Složićete se da je prvi način pogodniji na kraju uvek vam ostaje to da granu koju ste našli uvek možete da uz malo mašte prepravite u ono što vam treba, tu se prvenstveno misli da granu koja vam smeta uklonite, ako želite vašu granu možete da izdubite ili napravite neku pukotinu ili da uz pomoć vatre promenite (potamnite) samu boju drveta. Kod samog odabira grane treba da obratimo pažnju na neke pojedinosti:- Svako drvo luči tanin (Neko manje neko više)

- Ne smemo svako drvo koristiti u akvarijumu (Neka uz tanin luče i otrov) Kao što smo obratili pažnji pri odabiru drveta tako isto treba da obratimo pažnju ako se odlučimo i na odabir kamena. Za razliku od drveta gde se odmah primećuje samo oblik kod kamena će odmah da nam zapadne za oko njegova boja.

Kamenje sa tamnijom bojom i sa oštrijim ivicama daje nam notu pećinskog izgleda odnosno izgled akvarijuma će delovati hladno, dok nasuprot njemu kamenje oblog oblika sa toplijim bojama daje nam sasvim suprotno okruženje. Bilo da se odlučimo za ovu ili onu vrstu kamena traba da se obrati pažnja da treba izbegavati mešanje ove dve vrste kamenja, odnosno treba da biramo slično kamenje po obliku i boji samo da budu različite veličine. Izaberemo jedan kamen koji će da bude centralna tacka a oko njega postavimo rasuto sitnije kamenje, upravo zbog ovoga je bitno da kamenje bude sličnog oblika i boje. Kada odaberemo kamen treba da pazimo na hemiski sastav kamena odnosno treba izbegavati kamenje sa prisustvom kalcita (Prisustvo kalcijum-karbonata CaCO3) iz razloga što samim svojim raspadanjem u vodi menjaju pH i dH parametre u vodi.

OBLIK AKVARIJUMA

Sam oblik akvarijuma za aquascaping nije presudan akvarijum može biti bilo kako oblikovan ali je poželjno da je akvarijum duži nego višlji iz razloga što će i same ribe ako se opredelimo za jato manjih riba i ako su u drugom planu doći do izražaja samim svojim plivanjem duž akvarijuma a ujedno i samo održavanje zahtevnih biljaka po pitanju količine svetla biće lakše ostvareni u plićem akvarijuma.

POZADINA AKVARIJUMA

Ukoliko akvarijum nije postavljen u samoj sobi da bude kao pregradni zid odnosno nema potrebe da bude vidljiv sa obadve strane pribegava se postavljnanju pozadine. Ona može biti izrađena na više načina u ovom tekstu se više neće opisivati način izrade pozadine ono što je bitno je da pozadina treba da je jednobojna. U odabiru boje se najčešće koristi crna ili plava boja samom postavkom ovakve pozadine stvara se kontrast u bojama izmđu pozadine i biljaka i tada same biljke dolaze do izražaja i neće nam pogled odvlačiti pozadina. Moram da naglasim da se ne treba toliko drzati klišea mogu da se koriste i druge boje za pozadinu, navedene boje su se pokazale najboljim izborom, ali je poželjno izbegavati foto-tapete sa biljkama.

ODABIRANJE PODLOGE

Kod odabira podloge treba birati jednobojnu podlogu ili podlogu tamnije boje, trebalo bi izbegavati podlogu sa jarkim bojama jer sa odabirom takve podloge ne moze se dobiti prirodan izgled kojem se teži. Isto tako je bitno obratiti pažnju i na samu granulaciju podloge ona bi trebala da bude što sitnija od 1mm do 3mm . Ovakva granulacija je lakša pogodnija za održavanje same higijene u akvarijuma a i za biljke je mnogo podesnija iz razloga što će sam korenov sistem moći lakše da se širi samim tim ako želimo da u prednjem planu dobijemo izgled travnjaka biljke će lakše da se šire po samom dnu.

DEKORACIJA AKVARIJUMA

Za samu dekoraciju akvarijuma se koriste drvo ili kamen u prethodnom delu teksta je već opisan ovaj način dekorisanja, ovde je isto tako poželjno izbegavati plastične biljke ili plastične dvorce i slične dekoracije .

FOKUSNA TACKA U AKVARIJUMA

Da bi se dobila što prirodnija postavka samog akvarijuma trebala bi da se postavi jedna do dve fokusne tačke u samom akvarijumu. Ova fokusna tacka moze da bude drvo kamen ili neka biljka koja svojom formom rasta ili bojom izaziva pažnju. Ukoliko se pravi više ovakvih fokusnih tačaka može da se stekne izgled neurednog akvarijum i samim tim nemamo jednu tačku na koju će da se skrene pažnja u celokupnom izgledu akvarijuma.

POSTAVKA FOKUSNE TACKE

Kod same postavke fokusne tačke drveta kamena ili neke interesantne biljke treba izbegavati postavljanje na sredinu akvarijuma. Fokusne tačke bi trebalo postavljati u levom ili desnom delu akvarijuma pomereno od sredine akvarijuma, ovakvom postavkom kada se gledaju fokusne tacke doći će najviše do izražaja to je usko povezano sa samom fizionomijom našeg organa vida oka i samog načina kada se akvarijum gleda. Ovakav način postavke seže još u davnu prošlost u doba Grčkih filozofa i matamatičara kada je ovaj princip usvojen za postavku fokusnih tačaka u prostoru iz razloga da bi bile najviše zapažene. DaVinči je postavio takozvani zlatni odnos i biće napisan još jedan tekst na ovu temu i odnosa predmeta i biljaka u akvarijumu.

SADJENJE BILJAKA

Kod samog početka sađenja biljaka najlakše je početi sa sađenjem biljke koja će biti fokusna tacka (Ako smo odabrali biljku za tu namenu). Zatim se ide na sađenje viših biljaka a potom dolaze najviše biljke u zadnjem delu akvarijuma.

IZBOR RIBA

Ako smo se odlučili za biljni tip akvarijuma u njemu treba da se nalaze ribe koje neće remetiti i narušavati samu harmoniju akvarijuma. Za ovu namenu se obično koriste jatne ribe, mada se mogu koristiti i ribe kao što su diskusi ili skalari. Za bilo koji tip riba da se odlučimo one treba da budu mirne ribe ukoliko su ribe u akvarijumu agresivne mogu da oštete same biljke u akvarijumu svojim kretanjem ili zaštitom teritorije.

FILTRACIJA I STRUJANJE VODE

Kao i za bilo koji drugi tip akvarijuma bitnu stavku predstavlja i sama filtracija akvarijuma, ona može biti u vidu spoljnog da li kao ručno izrađen ili fabrički kanister filter. Ono na šta se treba obratiti pažnja je da strujanje vode treba svesti na minimum.

UREDJENJE AKVARIJUMA SA BILJKAMA ( RASPORED BILJAKA )

Ova stavka je ujedno i završna odnosno to je poslednja od slagalica mozaika koji smo započeli kada smo se upustili u ovakav projekat, ona zavisi od nas samih kako će biti biljke raspoređene i gde će biti fokusna tačka bez obzira da li je ta fokusna tačka biljka, drvo ili kamen. U kratkim crtama će biti izloženi neki od primera kako možemo da uradimo završno uređenje ali naravno ponavljam ovo sve ipak zavisi od nas samih nijedan akvarijum ne može biti isti svaki je poseban sam za sebe. Ono što bi trebalo izbegavati je pravougaona postavka biljaka, tu se prvenstveno misli na sađenje višljih biljaka po celoj površini akvarijuma, time se gubi slobodan prostor u vodi koji je potreban ribama za plivanje, isto tako se gubi i naglašavanje horizontalne dubine odnosno razdaljina između prednjeg i zadnjeg stakla akvarijuma.


KONKAVAN RASPORED

Ovo je tip postavke kada se biljke sade sa leve i desne strane akvarijuma, biljke se sade po veličini od nižih prema višljima, dok se u srednjem delu akvarijuma sade najniže biljke ili ostaje praznina kao čista podloga.

KONKVESNI RASPORED

Ovo je sasvim suprotan tip postavke odnosno ovde se biljke sade od sredine prema levoj i desnoj strani akvarijuma, biljke se sade po veličini od višljih prema nižima biljkama.

TROUGAONI RASPORED

Ovde se biljke raspoređuju sa leve ili sa desne strane prema sredini, i ovde se biljke sade po veličini od višljih ka nižima. U svim navedenim primerima fokusna tačka ne mora da bude biljka, ta fokusna tačka može biti i neki kamen ili neka grana. U celini gledano trebala bi da se vidi forma onoga kako smo zamislili sam akvarijum, za koju postavku od ovih navedenih ćemo da se opredelimo ostaje samo na nama.Autor: Dragan Kinez
Comments
114 #1 Dusan79
dana 01.01.2011 21:57
Thumb up
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Sponzori


Danas je rođendan članu:
jana_mima
Shoutbox
You must login to post a message.

20.07.2016 21:17
Zemo srecan rodjus Very happy Beer

11.07.2016 13:06
Ljudiiiiiiiiiiiii.
.svi otisli na godisnji.....

11.07.2016 13:05
Cry I don't know Please

18.05.2016 20:13
Aco srecan rodjus Beer a i ostalim drugarima takodje Rofl

12.05.2016 20:29
Kako da stavim slike od svoga akvarijuma u .

12.05.2016 20:26
Kako da stavim slike

11.05.2016 16:32
Rofl

01.05.2016 22:51
Dobro veče dobri ljudi Smile

30.04.2016 23:24
Very happy

28.04.2016 13:59
Pozdrav Krcko Beer

5,919,819 jedinstvenih poseta